Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefine Eskilsson brinner för att hjälpa unga tjejjer och kvinnor i Ljungby när dem mår dåligt, blivit utsatta för sexuella trakasserier eller våld i olika former. Hon har startat Tjejjouren Lyssa dit tjejjerna kan ringa för att få hjälp. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Josefine har startat tjejjour i Ljungby

Publicerad

Tjejjouren Lyssa i Ljungby är en helt ideell verksamhet som vänder sig till unga tjejer i kommunen. Josefine Eskilsson, som är initiativtagare, ville skapa en plattform hon själv saknade som ung.

Tjejjouren Lyssa startade upp i Ljungby i höstas men har ingen fysisk lokal. I stället sker all kontakt via en chatt i telefonen. Hit kan alla tjejer och barn i olika åldrar som mår dåligt vända sig.

– För mig handlar det här mest om att tjejer ska få en röst, göra sig hörda. Vi kan hjälpa till med självkänsla och självförtroende, sånt tycker jag är väldigt angeläget säger Josefine Eskilsson.

Bildades i oktober förra året

Tjejjouren Lyssa tillhör ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Det är en ideell förening utan några bidrag. Men det har alltså inte hindrat Josefine.

– När jag växte upp visste jag inte vart jag skulle vända mig när jag inte mådde bra, och att vi nu finns här för tjejer som inte riktigt vet vart de ska vända sig med sina problem. Det tycker jag är oerhört viktigt säger Josefine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.