Annelie Frank, projektledare på Fojo. Foto: Agneta Gustavsson, Erik Nylander/TT

Hon ska hjälpa journalister att slåss mot troll och lögner

Uppdaterad
Publicerad

I många år har hon jobbat som reporter, senast på Sveriges Radio i Kalmar. Nu ska Annelie Frank hjälpa journalister att slåss mot troll, desinformation, lögner och felaktigheter. Hennes vapen heter Faktajouren.

– Det som gjort det högaktuellt är att vi har ett val i år, förklarar hon. Och vi har ju sett vad som hänt i andra länder, vilken roll som information och desinformation har spelat där.

Annelies nya jobb är som projektledare bakom Fojos senaste satsning Faktajouren, en kunskapsbank med information och tips som ska hjälpa journalister att genomskåda propaganda, troll, desinformation och rena lögner.

Kalmar

Fojo är ett medieinstitut för fortbildning av journalister, som hör till Linnéuniversitetet.

Ska samla redskapen

– Det är viktigare än någonsin att journalistiken är korrekt för trovärdighetens skull, säger Annelie Frank.

Men kan man ringa Faktajouren och be om råd när man anar att nånting är fejk?

– Det är inte så vi ska fungera. På Faktajouren finns inga färdiga svar. Där finns redskapen – sen får journalisterna göra själva arbetet.

Det här är ju ett projekt som är helt nytt. Du banar ny mark. Hur gör du då?

– Jag läser forskningsrapporter, knyter kontakter, träffar nyckelpersoner bland dem som arbetar med faktakoll på olika sätt. Och prioriteringen just nu är att bygga en digital plattform, en kunskapsbank, som ska ligga på fojo.se.

– Egentligen har det aldrig varit så lätt som idag att hitta rätt information och söka sig fram. Samtidigt är det så svårt, eftersom vi blir överösta av en massa info från olika håll. För att navigera i mängden av information vill vi gärna förenkla det vi läser och ser. Vi har också en tendens att söka oss till sådant som bekräftar vår egen världsbild och mota bort det som inte stämmer överens. Det är ett hot mot demokratin.

”Svårt att veta vad som är sant”

I en solig gatukorsning i centrala Kalmar träffar SVT Nyheter Småland några mediakonsumenter. Alla får samma fråga: Litar du på det du läser i tidningar eller ser på tv?

– Nej, säger pensionären Börje Larsson. Det är så mycket lögner i tidningar och överallt.

– Nej, säger Inga-Lill Ljungström. Och jag kan inte kolla upp saker och ting för jag har ingen dator.

– Det är så svårt att veta vad som är sant och inte sant. Mycket man läser blir man skeptisk till, säger Yvonne Johansson.

– Det beror på vilket program det är på tv eller vilken tidning det är, säger Elisabet Johnsson. Rapport, DN och Svenska Dagbladet litar jag på. Facebook? Aldrig.

– Vill jag vara riktigt säker tittar jag på nyheterna på tv, men det är väldigt sällan, säger Frida Kjellberg.

– Jag använder mest sociala medier. Då försöker kolla fakta genom att se om jag hittar samma info på flera ställen. Då känner jag mig säker.

Vill se genomarbetad journalistik

Faktajouren är ett tidsbegränsat projekt på nio månader, som Annelie har kastat sig in i med liv och lust. Det här är hennes hjärtefrågor som undersökande journalist:

– Min dröm och min drivkraft är att journalistiken i Sverige ska vara relevant och bra och genomarbetad. Det är min drivkraft. Och om jag gör det här på Fojo eller som journalist, det spelar egentligen inte så stor roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet