Hon startade brottsutredning – på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

När en man tafsade på Sofia Carlssons kompis gjorde hon inte bara en polisanmälan – utan startade också sin egen utredning på sociala medier för att få in bilder och identifiera gärningsmannen. Nu har hon fått in hundratals tips.

Det var strax efter att krogarna stängt som en okänd man kom fram och greppade tag i Sofia Carlssons kompis på Larmtorget i Kalmar.

Efter att ha utfört det som polisen rubricerar som sexuellt ofredande försvann mannen och risken var stor att han skulle komma undan. Men då kom Sofia Carlsson på en idé.

– Enda chansen att identifiera honom är om hon känner igen honom på en bild. Så min första tanke var att kontakta vimmelfotografer och reportrar, men sen kom jag på att det är ju inte bara de som tar bilder ute, säger hon.

Samlar in bilder

Sofia lade ut en efterlysning på Facebook för att få in så många bilder som möjligt från den aktuella kvällen.

– Vi har bett om vilka typer av bilder som helst där personen kan synas i bakgrunden. En selfie, en groupie, en bild på en öl, vad som helst.

Nu har Sofias Facebookinlägg delats nära tusen gånger och hundratals bilder och tips har kommit in.

Polisen positiv

Ulf Karlsson som är kommissarie på polisen i Kalmar ser positivt på Sofias metod. Det underlättar polisens arbete, menar han.

– Så länge man vet var gränsen går så att inte man själv råkar illa ut eller hänger ut andra, tillägger han.

Är inte det här ert jobb, egentligen?

– Jo, men man kan jämföra det med fortkörning. Det är polisens jobb att ta fast de som kör för fort, men då använder vi en fartkamera, tittar på bilderna och så får vederbörande böter. Ibland tar vi andra saker till hjälp. Vi kan inte vara överallt.

Vad kan ni lära er av Sofia?

– Jag tror att sociala medier blir allt viktigare. Jag vet att det är en generationsfråga hos oss. De unga poliserna använder sig mycket av sociala medier för att utreda brott. Det finns säkert många äldre poliser som är mycket intresserade av det också, medan en del tycker att sociala medier är något som kom lite väl sent in i deras liv.

”Måste vara jätteförsiktig”

Än så länge har det inte kommit in någon bild där gärningsmannens ansikte syns tydligt, men Sofia tror ändå att sociala medier kan hjälpa till i andra liknande fall om det görs på rätt sätt.

– Om du har en vag beskrivning av personen – gå inte ut med den. Man kan minnas fel. Man måste vara jätteförsiktig med vad man skriver så att ingen oskyldig blir anklagad eller dömd för de här brotten, säger Sofia Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.