Lager på bondgård brann ner utanför Kalmar

Publicerad

En byggnad på en bondgård i Svänebo utanför Kalmar stod under tisdagsmorgonen i lågor. Det fanns spridningsrisk till en skog i närheten, men brandmännen lyckades hindra spridning.
– Den fick brinna ner till grunden, men det är helt släckt och ingen spridningsrisk, säger insatsledare Peter Berg.

Klockan 7.13 under tisdagsmorgonen larmades SOS Alarm om en brand i Svänebo, nordväst om Trekanten utanför Kalmar. Förbipasserande på platsen vittnade om en svart rökpelare från en ladugård.

Inledningsvis kom uppgifter om att det handlade om ett hönseri, men räddningstjänsten kunde konstatera att det var panncentralen på gården som brann, bredvid ett kycklingstall. Det fanns en spridningsrisk för både miljön och en närliggande byggnad som bara låg 20 meter bort.

Foto: Gustav Röriksson

– Räddningstjänsten har för tillfället sju eneheter på plats av olika slag, och arbetet beräknas hålla på i några timmar, berättade Kicki Carlsson på trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Vid 8.15 hade räddningstjänsten begränsat spridningsrisken till närliggande hus, men det fanns fortfarande möjlighet för elden att ta sig till den närliggande skogen. Däremot var väderläget på förmiddagen fortfarande gynnsamt med låg vindstyrka.

Ingen ska ha skadats vid branden och de 125 000 kycklingar som finns på gården ska befunnit sig utom fara. Under eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att byggnaden fått brinna ner, men att spridningsrisken stoppats.

– Jag sitter i bilen nu och är på väg hem. Det är helt släckt på platsen, säger insatsledare Peter Berg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer