Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Britta Eklund visar hur man mäter metallhalter i bottenfärgen. Foto: Jonatan Börjesson

Här testas Kalmars båtar för giftämnen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu testas båtar i Kalmar kommun för det giftiga ämnet TBT. Det är Kalmar kommun som erbjuder gratis tester inför ett planerat förbud 2025.

Tennbaserade färger förbjöds redan 1989, men än idag har många båtar kvar medlet på sig. Främst är det Tributyltenn (TBT) som man är orolig för, och 2025 kommer Kalmar kommun att vägra uthyrning av båtplatser för båtar som inte är godkända.

– Vi kommer att installera en borsttvätt i centrala Kalmar, liknande en biltvätt, så man slipper använda giftig färg för påväxten, säger Staffan Johnson som är miljöchef på Kalmar kommun.

Tenn och TBT

Testerna utförs på kommunens bekostnad av Göran och Britta Eklund, som med hjälp av röntgenfluorescens kan ta reda på hur mycket metaller som finns i bottenfärgen.

– Bottenfärg som har mycket tenn har ofta också TBT i sig, och det är ett otrevligt ämne man inte vill ha, säger Britta Eklund.

TBT började på 1960-talet utnyttjas i båtbottenfärger. TBT har använts även på marina konstruktioner som oljeriggar och rörledningar.

Ämnet frigörs gradvis från färgen och håller skrovet fritt från alger och havstulpaner.

Redan i en koncentration av några nanogram per liter vatten kan ämnet medföra att vissa snäckor av honkön börjar utveckla hanliga könsorgan, så kallade imposex, då TBT blockerar omvandlingen av testosteron till östrogen.

Källa: (NE)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer