Tommy Petersson har haft en riktigt blöt höst – men nu har grundvattnet fyllts på. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Vattnet har forsat fram över Alvaret på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Efter den fleråriga torkan kom hösten med regn och på Öland upplevde lantbrukaren Tommy Pettersson att det blev en vårflod på Alvaret, redan i höstas.

– Och det kändes ju lite märkligt, men ändå kändes det bra, säger Tommy Pettersson.

Han är lantbrukare i byn Knäppinge på norra Öland och berättar om Alvarsmarker där vattnet forsat fram under hösten.

Det är blött. Gropar och diken är fyllda med vatten och den som försöker sig på en tur ut på alvaret får räkna med att klafsa runt på blött och slabbigt underlag.

”Naturen jämnar ut sig”

Även om vårfloden kom tidigt till honom är han rätt nöjd, för de senaste årens torka har varit svår.

– På något sätt känns det som om naturen jämnar ut av sig själv, säger han.

Men även om han är glad över att ha fått tillbaka ordentliga vattenmängder, har det myckna regnandet under hösten och de vattenmättade markerna ställt till med problem, fast av en annan sort än tidigare.

– Det var svårt att skörda på sina håll och det var svårt att höstså och att komma ut på en del åkrar. Och vi kunde inte skörda all majs eftersom det var så blött.

– Under majssäsongen så gick det nog inte en dag utan att jag körde fast någon gång. Det finns alltid något ställe på varje fält som är lite mjukare och blötare, och på sådana ställen blir det ju genast problem och en annan planering. Så det tog längre tid att skörda i höstas, säger Tommy Pettersson.

– Några av mina kunder fick inte bort all majs, vi klarade inte av det, helt enkelt. Maskinerna är för tunga.

Grundvattnet fylls på

Och de problemen beror på att markerna var ordentligt blöta under hösten.

Men trots det är inte Tommy särskilt bekymrad.

– Det är fullt av vatten ute på Alvaret och man förstår ju att grundvattnet fylls på och det känns ju jättebra. Jag har bekymrat mig tidigare när det varit så torrt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.