Naturskyddsföreningen uppmanar alla att sätta upp ett bihotell. Foto: Per Bengtson, Naturskyddsföreningen

Skogsägare sätter upp tusentals bihotell i skogar och trädgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Hotellen är tänkta att öka antalet solitärbin i naturen. Åtgärden välkomnas av Naturskyddsföreningen, men är inte tillräcklig i ett skogsbruk: ”Behövs mer för att gynna biologisk mångfald”.

Flera rapporter visar att antalet pollinerande insekter har minskat under 2000-talet. Detta konstaterar Klara Joelsson, ekolog på Södra skogsägarna, i ett pressmeddelande. Därför har skogsföretaget nu delat ut tusentals holkar till sina medlemmar.

– Med små medel kan vi alla vara proaktiva och göra en positiv insats för de nyttoinsekter som solitärbina är, säger Klara Joelsson.

Växjö

Hon framhåller att binas pollination av grödor och vilda växter har en oerhört viktig roll för ekosystemen och deras funktioner och att pollinerande insekter är mycket viktiga för både natur och människa.

Räcker inte med bihotell

Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen, är noga med att påpeka det vällovliga i att sätta upp bihotell i skogsmark, men att det inte räcker.

– Det behövs mycket mer för att gynna den biologiska mångfalden. I skogslandskapet behövs variation med olika arter, även lövträd och blommor. Man kan till exempel inte kompensera ett storskaligt skogsbruk med vildbihotell.

En tredjedel av de vilda arterna av bi håller på att försvinna till följd av förändringar i landskapet med för lite blommor. Miljöer som passar bina har försvunnit, enligt Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet