Malin Ackholt menar att Ölands djurpark enligt avtalet måste betala ungdomarna.

Djurparken kan tvingas betala i efterhand

Uppdaterad
Publicerad

Hotell- och restaurangfacket kritiserar nu Ölands djurpark efter Smålandsnytts avslöjande att sommarjobbare skickats hem när det regnar.

Många av de ungdomar som Smålandsnytt pratat med angående arbetsförhållandena på Ölands djurpark har berättat hur de blir hemskickade om det är dåligt väder.

Parken drar då inte lika mycket folk och behöver därför inte lika mycket personal på plats. Sommarjobbare skickas hem utan lön för hela dagen.

”Arbetsgivaren har förbunit sig att betala”
– Det är arbetsgivaren och den enskilda som ingår ett avtal och arbetsgivaren har förbundit sig att betala lön till de här ungdomarna för den tiden. Har man inte gjort det så är ansvaret arbetsgivarens helt och hållet, säger Malin Ackholt, Hotell och restaurangförbundets avtalssekreterare.

Men eftersom ungdomarna inte är fackligt anslutna måste de själva ställa kraven.

– Ungdomarna ska berätta för arbetsgivaren att de ska ha lön för de timmarna de inte har fått betalt för, för det står det i avtalet det har de rätt till, säger Malin Ackholt, Hotell och restaurangfackets avtalssekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet