Christina Davidsson (C) kommunalråd i Nybro. Nybro är en av fem kommuner som tagit fram riktlinjer mot hot, våld och trakasserier. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Nybro i unik satsning för att minska hoten mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

Genom en ny metod ska Nybro skapa en tryggare miljö för de förtroendevalda i kommunen. Bland annat ska alla hot på sociala medier dokumenteras och sparas. Och kommunens säkerhetschef ska alltid kontaktas.

– Man ska inte behöva ta emot vad som helst, bara för att man är politiker, säger Christina Davidsson (C) kommunalråd i Nybro.

Dokumentet hon håller i handen heter Riktlinjer – hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda. Det är resultatet av ett längre arbete tillsammans med SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– Vi har varit fem kommuner i landet som jobbat med detta, säger Christina Davidsson.

Hot mot politiker

Hon säger att det handlat om att skapa en trygg miljö för de förtroendevalda.

Ingen ska behöva vara rädd

– Går man in i ett förtroendeuppdrag ska man inte behöva känna sig rädd. Vi vill kunna ta hand om våra förtroendevalda. Alltså, det är en arbetsmiljöfråga, säger hon.

Riktlinjerna är helt nya. Kommunen har tidigare inte haft något liknande.

– En person som tidigare varit utsatt för hot, sa att när det hände mig var det ingen som fångade upp det.

Ska skapa trygghet

Christina Davidsson säger att dokumentet ska skapa trygghet och göra så att ingen avstår från att engagera sig politiskt på grund av rädsla.

Har du själv råkat ut för något obehagligt i egenskap av kommunpolitiker?

– Ja, det har jag. Dels handlar det om mejl och dels om kommentarer på sociala medier. Och jag har fått kommentarer kring beslut jag varit med och tagit när jag gått på Storgatan, och fått svordomar kastade på mig,

I arbetet med att ta fram riktlinjerna för att skapa större trygghet har flera kommunpolitiker berättat om obehagliga händelser de råkat ut för.

TV: Se hela inslaget

– Men jag tror att det finns många som bär de här upplevelserna ensamma, för att man kanske inte vågar berätta om dem, jag tror att det finns ett mörkertal, säger hon.

De nya riktlinjerna som Nybro kommun tagit fram tar sikte på det kommande valet.

– Vi vet ju att hoten ökar just kring valrörelser och det är därför som SKL har gjort det här jobbet tillsammans med oss i kommunerna för att vi ska vara mer förberedda inför valet 2018.

Saxat ur riktlinjerna

I de riktlinjer som Nybro kommun tagit fram för att skapa större trygghet för de förtroendevalda handlar det bland annat om:

  • Att den som utsatts bör göra en polisanmälan och spara all dokumentation som rör hotet.
  • Att om ett hot framförs genom sociala medier, ta en skärmdump som bevis på vad som framförts.
  • Att den förtroendevalda ska kontakta kommunens säkerhetschef om hen blir utsatt för något hot eller liknande.
  • Att varje möte startas med en enkel fråga om hur de förtroendevalda mår, om det hänt något speciellt med avseende på hot och hat sedan det senaste mötet.
  • Att en person i den lokala partigruppen utses till att vara stödperson i frågor om hot och våld mot förtroendevalda.
  • Att förtroendevalda utbildas i frågor kring hot, våld och trakasserier.
  • Att alltid tänka på samtalstonen med allmänheten och politiker emellan.
  • Att partierna varje år genomför individsamtal och frågar de förtroendevalda om hot och våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet