Ett stort område spärrades av efter skjutningen den 11 september på Bokelundsvägen i Växjö. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

19-åring döms för mord i Växjö – hovrätten fastställer tingsrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen meddelade Göta hovrätt sin dom efter den uppmärksammade dödskjutningen i Araby i Växjö ifjol. Hovrätten fastställer tingsrättens dom. En 19-åring man förblir dömd för mordet till nio års fängelse. En 18-årig man förblir frikänd.

Det var i mitten av september förra året som en 28-årig man sköts till döds på Bokelundsvägen i stadsdelen Araby i Växjö. Skjutningen ska ha varit en del av en pågående gängkonflikt i Växjö och mordutredningen är den största någonsin i Kronobergs län.

I början av juni i år dömdes en 19-årig man i Växjö tingsrätt till nio års fängelse för mordet, och en 18-årig man som också stått åtalad misstäkt för mord frikändes från misstankarna om inblandning i dådet.

Överklagade tingsrättens dom

Men både 19-åringens försvarsadvokat och åklagaren överklagade domen till hovrätten.

Enligt 19-åringen fanns det omständigheter som han menade inte hade fått tillräckligt stort utrymme i tingsrätten. Åklagaren menade att båda de åtalade männen var skyldiga till brottet.

Under hovrättsförhandlingen framkom det att åklagaren ville att straffet för 19-åringen skulle skärpas till mer än 9 år, och att den frikände 18-åringen skulle dömas för inblandning i mordet.

Hovrättens dom

Under fredagen föll hovrättens dom. Hovrätten fastställer tingsrättens dom. Den 19-åriga mannen förblir dömd för mordet till 9 års fängelse. 18-åringen förblir frikänd.

I domen skriver en enig hovrätt att man värderar bevisningen på samma sätt som tingsrätten gjort. Ny bevisning som lagts fram har inte ändrat bevisläget på något avgörande sätt.

– Jag tycker att de har skrivit en bra dom. Jag ville att hovrätten skulle pröva samma material som man gjorde i tingsrätten och det har man gjort, säger åklagare Emma Berge, som tidigare har överklagat tingsrättens dom, och fortsätter:

– Det viktigaste är att skytten har dömts för mord.

Du yrkade på att 18-åringen skulle dömas för inblandning i mordet, men nu förblir han frikänd, vad tänker du om det?

– Tingsrätten och hovrätten har inte bevis så det räcker och då kan man inte fälla, man vill inte ha en oskyldigt dömd, säger Emma Berge.

KLIPP: Mordet i Växjö – detta har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjöskjutningen sammanfattas i klippet ovan av SVTs reporter. Foto: Illustration: Nicklas Larsson / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet