Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Svalbring och Amanda Persson som är arbetsmarknadshandläggare i Hultsfreds kommun berättar om filmer som de gör för att inspirera fler till arbete. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Lyckats minska arbetslösheten – Hultsfred satsar på inspirationsfilmer

Uppdaterad
Publicerad

Hultsfreds kommun lyckades sänka arbetslösheten bland utrikesfödda mest av alla kommuner i Kalmar län i fjol, med hela sex procent. Nu gör kommunen filmer om förebilder som ska inspirera nya människor in på arbetsmarknaden.

Efter att Arbetsförmedlingen lagt ner sitt kontor i Hultsfreds kommun så öppnade kommunen en ny enhet för arbete och integration. Och just nu jobbar de på ett annorlunda sätt för att få fler till arbete.  Genom inspirationsfilmer med personer som lyckats bryta sin arbetslöshet hoppas man inspirera ännu fler att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Vi har gjort filmer med ungdomar och det handlar om att kämpa att och att försätta plugga och ta emot den hjälp som vi kan ge, säger Anders Svalbring som är arbetsmarknadshandläggare i Hultsfreds kommun.

Fortfarande många kvar

Projektet riktar sig till alla arbetslösa, men framför allt till nyanlända, eftersom det är många utrikesfödda som är inskrivna som arbetssökande i kommunen.

Trots de positiva siffrorna är arbetslösheten bland utrikesfödda fortfarande hög i kommunen. Just nu ligger Hultsfreds kommun näst högst i länet med 24,3 procent. Bara Emmaboda är sämre med 27,4 procent arbetslösa i samma grupp.

Mörbylånga kommun är den kommunen som har lägst andel utrikesfödda arbetslösa med 10,3 procent. 

Cykelskola 

Att inte har körkort och inte kunna cykla är ett hinder bland många nyanlända för att kunna jobba. Och snart ska man börja med en cykelskola för dem som inte har körkort.

– Nu till hösten ska vi ha en cykelskola för att hjälpa dem att ta sig fram och tillbaka till arbetet, säger Amanda Persson som är arbetsmarknadshandläggare i Hultsfreds kommun.

Emmaboda   27,4%

Hultsfred       24,3%

Högsby         23,5%

Nybro           23,4%

Mönsterås     23,2%

Oskarshamn  19,8%

Västervik       19,5%

Kalmar           19,3%

Vimmerby      18,8%

Torsås            18,6%

Borgholm       16,0%

Mörbylånga    10,3%

Riket               18,5%

Kalmar län        20,5%

källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer