Bild från en av sommarens skogsbränder i Småland. Foto: Leif Pettersson

Hultsfred får två miljoner efter sommarens bränder

Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer att betala ut två miljoner kronor till Hultsfreds kommun som ersättning för räddningstjänstens omfattande arbete efter två häftiga åskväder i somras.

Bränderna rasade på flera ställen i kommunen vid två tidpunkter, mellan den 6-9 juli och den 14-17 juli. I båda fallen var det blixtnedslag som orsakade bränderna.

Vid det andra tillfället bekämpade räddningstjänsten fyra terrängbränder samtidigt och använde alla sina resurser. Bränderna vattenbombades och räddningstjänsten fick hjälp av hemvärnet i släckningsarbetet.

Rimlig begäran

Kommunen har nu begärt ersättning av MSB, som myndigheten tycker är rimlig. Kommunen får 1 975 000 kronor. En självrisk på 484 000 kronor får kommunen själv stå för.

Regeringen fattade beslut i juli om att MSB skulle ges ökade möjligheter att ersätta kommunerna som deltog i insatserna under sommarens skogsbränder. Enligt preliminära siffror kan det totalt handla om uppemot 300 miljoner kronor till räddningstjänsten runt om i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hultsfred

Mer i ämnet