Foto: Johan Nilsson/TT/ SVT

Hultsfred välkomnar tuffare regler

Uppdaterad
Publicerad

Hultsfreds kommun ställer sig positiv till de nya regler vid asylmottagande som presenterades i dag. Något som kommunalrådet Lars Rosander (C) tror på sikt skulle underlätta mottagandet och förbättra integrationen i kommunen.

Regeringens utredning kring asylmottagande presenterades under onsdagen. En utredning som tillsattes 2015 med uppdraget att föreslå åtgärder för att skapa ett sammanhållet system för mottagande och bosättning av asylsökande, nyanlända samt ensamkommande barn.

Nekad egenbosättning

Bland annat föreslås obligatoriska ankomstcenter för asylsökande och statliga avresecentrum för att de som får nej på sin asylansökan snabbt ska lämna landet.

Ett annat förslag är att begränsa möjligheten att välja eget boende, så kallad ebo. Detta på grund av att det i vissa kommuner lett till att många personer levt i social misär då de trängt ihop sig i små lägenheter.

Utredningen föreslår därför att det ska ske en social prövning innan ebo godkänns i kommuner som tagit emot många asylsökande i ebo under lång tid. Asylsökande kan då få nej till att bo där de vill.

”Tycker det är rätt”

Hultsfreds kommun tillhör en av de kommuner i landet som tagit emot högst andel flyktingar, i förhållande till antalet invånare. Hultsfreds kommun har krävt att ebolagen tas bort och är positiv till den utredning som nu presenteras.

– Jag tycker att det är rätt. Man flyttar hit till oss från alla delar i landet, och vi har kö till det mesta. Kö till SFI, barnomsorg och skolundervisning och det blir inte bra för dem heller. Det tar längre tid att integreras, säger Lars Rosander (C) kommunalråd i Hultsfreds kommun.

Lars Rosander (C) tror dock att den rådande bostadsbristen fortsatt kan ställa till problem.

– Det är tveksamt om allt löser sig genom det här för det är ju fortsatt bostadsbrist, men en del av problemen kan nog undvikas. Men med de nya reglerna skulle vi få en mer stabil struktur och det skulle vara bra för Sverige, kommunerna och för de som kommer hit, säger Lars Rosander (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.