Biblioteket fick ta emot utmärkelsen under Bokmässan i Göteborg. Bilden är en akrivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Hultsfreds bibliotek prisas som årets bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen blev det klart att Hultsfreds bibliotek blir årets bibliotek 2022. Utmärkelsen utdelades på Bokmässan i Göteborg och priset är ett stipendium på 25 000 kronor.

– Jag är otroligt stolt och ödmjuk inför utmärkelsen. Det känns som det är ett kvitto på det som mina medarbetare lägger ner varje dag, säger bibliotekschefen Lisa Johansson Schouenke.

Juryns motivering

Temat för i år var inkludering och i ett pressmeddelande så skriver juryn att motiveringen för vinsten är att man på Hultsfred bibliotek arbetat systematiskt med att bygga relationer med besökare och lokala organisationer.

Man har också haft tydliga riktlinjer för hur man ska hantera social oro och skapat en inkluderande mötesplats för alla.

Stipendiet går till medarbetarna

Priset är ett stipendium på 25 000 kronor och enligt Lisa Johansson Schouenke ska pengarna tillbaka till medarbetarna.

– Det ska självklart tillbaka till medarbetarna, utan dem hade biblioteket inte fått något pris. Men hur vi ska använda dem kan jag inte svara på, säger Lisa Johansson Schouenke.

KLIPP: Här smygöppnar nya biblioteket i Hultsfred – mitt under pandemin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fräscht och modernt, tyckte Meschac Bamba och Hussein Fali om nya biblioteket. Foto: Ida Svensson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.