Åke Nilsson (KD) oroar sig för att den nya ägarkonstellationen kan ställa till problem på sikt. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Kritik mot Hultsfreds nya äldresatsning

Uppdaterad
Publicerad

Ordförande i Hultsfredsbostäder är rädd för att kommunen förlorar kontrollen över sina äldreboenden när de säljs till den ekonomiska förening som Hultsfreds kommun planerar att starta tillsammans med Riksbyggen.

Tre av sju styrelseledamöter i den ekonomiska föreningen kommer att utses av kommunen, tre av den ekonomiska föreningens stämma och en av Riksbyggen.

– Det är ju en annan juridisk person. De tre som utses av den ekonomiska föreningens stämma vet vi ju inte vilka det blir. Och föreningen ska ju ändå verka för föreningens bästa, och inte för kommunens, säger Åke Nilsson (KD) till SVT Nyheter Småland.

Men Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfred, säger sig inte alls vara orolig.

– Skulle vi ta det i den vanliga ekonomin så finns det en risk att det händer saker som gör att vi prioriterar annorlunda, och då försvinner de från äldreboendena.

Men Åke Nilsson använder precis samma argument för att han ser risker med projektet.

– Har vi rådighet själva över det så kan vi lättare göra de förändringar som kan behöva göras i projektet. Då tycker jag att det borde vara lättare för oss själva än att det ligger på styrelsen för en ekonomisk förening, säger Åke Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.