Dom i förvaltningsrätten: Hultsfred måste hjälpa alla nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Hultsfreds kommun kommer att tvingas hjälpa alla flyktingar som ansöker om försörjningsstöd i kommunen. Det enligt en dom från förvaltningsrätten i Jönköping som kom på onsdagen.

I december 2016 valde Hultsfreds kommun att stänga sitt flyktingmottagande vilket innebär att kommunen inte längre prövar ansökningar om försörjningsstöd från nyanlända som väljer att bosätta sig i kommunen,  om de inte anvisats dit av Migrationsverket.

Anledningen var ett för hårt tryck på personalen på socialkontoret som inte hade tid att hantera alla ärenden. Men enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) så stred detta mot socialtjänstlagen och kommunen hotades med ett vite på en miljon kronor om den inte återgick till att följa lagen. Detta överklagades av kommunen, och idag kom alltså domen.

Måste ändras innan januari

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att Hultsfreds kommun måste ta emot ansökningar om försöjningsstöd till alla de flyktingar som ansöker om detta.

LÄS MER: Kommunalrådet: ”Tycker det är orättvist”

Däremot får kommunen fram till den 1 januari 2018 på sig att börja följa lagen. Det är också till dess som kommunen har på sig att redovisa för IVO vilka åtgärder som vidtagits. Om kommunen inte återgår till att följa lagen så kan IVO på nytt komma med ett föreläggande om vite.

IVO fick rätt

Enligt domen ska ansökningar om bistånd tas emot, utredas och beslutas utan dröjsmål. Anstormningen av ärenden fråntar inte kommunen sitt ansvar.

Enligt förvaltningsrätten har IVO haft skäl för att förelägga kommunen med vite då det är en fråga om allvarliga missförhållanden som har betydelse för de enskildas möjligheter att få de insatser de har rätt till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingmottagning i Hultsfred

Mer i ämnet