Kommunalrådet Lars Rosander (C), vill att asylmottagandet ska kunna begränsas för mindre kommuner. Foto: SVT

Hultsfreds kommun vill se begränsning av asylmottagande

Publicerad

Hultsfreds kommun vill ändra i lagen så att små kommuner ska kunna begränsa mottagandet av asylsökande.

SVT Smålandsnytt har tidigare berättat om att det är de allra minsta orterna i landet som får ta det största ansvaret för Sveriges asylmottagning. Lars Rosander, centerpartistiskt kommunalråd i Hultsfred, menar att Hultsfred är en av kommunerna där situationen har blivit ohållbar.

– Vi har inte kapaciteten att göra det på ett bra sätt längre. Det är svårt att rekrytera personal och svårt med lokaler och att kunna erbjuda en ordentlig hemspråksundervisning på alla olika språk som krävs. 

Tredje största

Det finns i dag två asylboenden i Hultsfreds kommun, ett i Virserum och ett som ska öppna i Målilla. Totalt har kommunen 80 inskrivna asylsökande per 1000 invånare, de har det tredje största mottagandet i landet i förhållande till antal invånare.

Göra undantag

Lars Rosander vill att lagen ska ändras så att kommuner med brist på resurser kan reglera asylmottagandet. Han får stöd av Migrationsverkets generaldirektör som tidigare har gått ut och sagt att man vill utmana lagen och försöka göra undantag för små kommuner som redan har tagit emot många asylsökande.

– För en kommun som Hultsfred är det jättebra med nya invånare, men just nu klarar vi inte av att hantera asylmottagandet och den anhöriginvandring som följer på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer