Hultsfredsfabriken startar upp igen – hundratals nya jobb

Publicerad

Hundratals nya jobb kommer att bildas i Hultsfred. Detta efter att hustillverkaren Hjältevadshus vunnit en statlig upphandling i miljardklassen. Något som innebär att företaget på nytt kommer att starta upp i Hultsfred.

– Det kan överklagas, men vi är superglada att vi vunnit upphandlingen, det handlar om hundratals nya jobb till Hultsfred säger Mikael R Olsson marknadschef på Hjältevadshus.

Billigt och snabbt

Upphandlingen med SKL, Sveriges kommuner och landsting, handlar om ett ramavtal om lägenhetshus. Tanken är att kommuner runt om i landet ska kunna bygga de här husen utan att behöva lägga ner arbete på att göra egna upphandlingar.

– Det handlar om prisvärda lägenheter som går snabbt att bygga och det är billiga bostäder upp till fyra våningar, säger Mikael R Olsson.

Hjältevadshus planerar att lägga hela produktionen i Hultsfred, till de fabrikslokaler som företaget fortfarande äger. Husfabriken, som då hette Finndomos, lades ner vid årsskiftet 2008-2009 och 300 jobb försvann.

– Lokalerna är uthyrda på korttidskontrakt så vi kan snabbt komma igång. Företaget i Hultsfred har ju legat i dvala några år, men nu väntar en stor procedur med att få i ordning lokalerna, säger Mikael R Olsson.

Stor kompetens i Hultsfred

Det har gått några år sedan Hultsfredsfabriken stängdes, men man tror att mycket av kompetensen kring Hultsfreds många trähus finns kvar.

– Det finns en otrolig kompetens i området, tidigare anställda kan komma tillbaka och så pågår samtal med arbetsförmedlingen om linjer att få in de som står utanför arbetsmarknaden idag, invandrare till exempel, säger Mikael R Olsson.

Det är den akuta bostadsbristen i landet som gjort att SKL drivit igenom den här upphandlingen. Hjältevadshus är en av fyra utvalda leverantörer. Nu kommer de gamla lokalerna att rustas upp och förberedas inför husproduktion.

– Avtal skrivs i slutet av januari sen är det direkt igång med upprustning av lokaler och planering av personalstyrkan, och så hoppas vi kunna börja leverera hus i början av nästa år, säger Mikael R Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer