Filmaren Hans-Erik Therus ska på ett år färdigställa en dokumentär om Hultsfredsfestivalen. Foto: Adam Ihse/TT och Katarina Hansson

Folkfesten som blev en succé – nu blir Hultsfredsfestivalen film

Uppdaterad
Publicerad

Festivalen mitt i den småländska skogen som genom åren lockat storpublik och kända artister blir nu dokumentärfilm. Filmen om Hultsfredsfestivalen ska vara klar om ett år och ska skildra hur en liten lokal folkfest lyckades bli så stor.

Dokumentären kommer troligtvis att bli lite över en timme lång och förhoppningen är att den ska vara klar till våren 2022. Den kommer då att visas i SVT.

– Det jag gått igång på är den här kraften, hur de lyckades att manövrera fram och få det här att fungera och hur de klarade av att hantera att det blev så stort. Det är mitt huvudspår i det här, säger dokumentärfilmaren Hans-Erik Therus.

Hultsfred blev rikskänt

För 35 år sedan 1986, inleddes en era som satte Hultsfred på kartan. Då inleddes en två dagar lång folkfest. Något som på bara några år växte till en enorm succé. Publik strömmade till i tusentals och på scenen uppträdde den ena kända artisten efter den andra.

Åren 2005 och 2006 kom runt 30 000 besökare. Få anade då att sagan led mot sitt slut.

Dragkampen om de publiklockande artisterna hårdnade genom åren och det dök upp flera nya festivaler.

Festivalen i konkurs

Sommaren 2009 kom beskedet att Rockparty, som arrangerade festivalen, varslade sina 20 anställda och framtiden såg mörk ut. 2010, en vecka innan festivalen skulle kickat igång, kom beskedet att arrangemanget ställdes in. De 5000 sålda biljetterna räckte inte och konkursen var ett faktum.

Lokalt engagemang berör

Det blir en svår uppgift för dokumentärfilmaren att välja ut material genom åren som gått. Men vilket budskap han vill förmedla i filmen står klart.

– Jag vet inte om det skulle fungera nu att alla går samman på det här sättet. Det kanske är någonting som gått förlorat, om det är föreningssverige eller vad det är. Men det är någonting vackert tycker jag, det här med att man fixar någonting tillsammans och lyckats mot alla odds, säger Hans-Erik Therus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.