Britte-Marie med sin hund Noha som i går blev en hjälte Foto: TT/privat bild av Anders Johansson

Hunden Noha stoppade rånare

Uppdaterad
Publicerad

Britt-Marie Ohlsson i Kalmar tog en kort kvällspromenad under torsdagen med sin hund hon blev utsatt för ett rånförsök. Men hennes hund grep in och stoppade de misstänkta rånarna.

– Plötsligt kom det fyra killar bakom mig. Jag vet inte var ifrån de kom, men de gick ifatt mig och bad om cigaretter. Jag sa att jag inte hade några och fortsatte gå. Alla fyra ställde sig runt mig och ville ha min mobiltelefon. Jag ljög och sa att jag inte hade någon, berättar Britt-Marie Ohlsson.

Hunden Noha satte sig lugnt bredvid sin matte. Men stämningen blev allt mer hotfull och den ena killen pekade mot fickan och upprepade att de ville ha mobiltelefonen. Britt-Marie kände nu att hon började bli rädd och det kände förmodligen hunden av. 

– Noha reste sig så upp och lade framtassarna på den längsta killens axlar och samtidigt gav han ifrån sig ett läte som kom ända nerifrån magen. Han gjorde en markering helt enkelt.

Rånarna sprang från platsen

Killen blev fruktansvärt rädd och alla fyra sprang snabbt från platsen. 

– Noha är en 50 kilos hund som blir 180 när han reser på sig, så han blev lika hög som killen.

– Varför tror du att Noha regerade som han gjorde? 

– Han måste ha känt på min doft eller kroppsspråk att jag blev rädd. Jag blev förvånad för han är väldens snällaste hund. Han är otroligt social och han kelar med alla, men här kände han att det var dags att säga ifrån. 

Imponerad av sin hund

Britt-Marie känner i dag tacksamhet mot sin hund, som är en åttaårig berner sennen.  

– Så länge jag har en hund med mig så är jag inte rädd, har jag alltid sagt. Nu kände jag i går när jag blev rädd att det kanske inte hjälper att ha en så snäll hund som Noha med sig, men jag blev väldigt imponerat med honom. Han är en hjälte och en verklig kompis. 

En anmälan har upprättats om misstänkt rånförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.