Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör i klippet hur spårningsarbetet påverkas när folk struntar i sina bokade tider. Andreas Delphin, samordnare vid Regionstabens utredningsverksamhet, berättar om problemen som uppstår. Foto: SVT/TT

Beställda coronatester hämtas inte ut – skapar längre provtagningsköer

Uppdaterad
Publicerad

Många beställer provtagning, men inte hämtar ut sitt egenprovtagninskitt – trots stort tryck på både provtagning och smittspårning. Den totala väntetiden blir längre och spårningsarbetet kan bli lidande, enligt Region Kalmar län.

Omkring tio procent av de testerna som beställs hämtas inte, enligt Region Kalmar län. Statistiken beskriver situationen vecka 44 då omkring 200 personer som beställt ett egenprovtagningskitt inte dök upp.

– Det har alltid varit mellan 5-10 personer som inte dyker upp, men nu är vi uppe i omkring 200 stycken. Det är en betydande mängd som självklart påverkar verksamheten, säger Andreas Delphin, samordnare vid Regionstabens utredningsverksamhet.

De uteblivna besöken har lett till en längre väntetid för dem som vill och behöver testa sig.

– Idag har vi en väntetid på två dagar och det är en situation som kan påverka vårt smittspårningsarbete negativt, säger han.

Regionen ska i fortsättningen satsa på bättre information för att se till att människor avbokar i större utsträckning.

– Vi vill att alla som har symptom ska testa sig men om man bestämmer sig för att inte komma är det viktigt att avboka, säger Andreas Delphin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet