Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katerina Fotiadou är en av de femtiotal som köar denna morgon utanför Berga hälsocentral för att säkert hinna få ett PCR-test. Hör henne berätta varför i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

PCR-tester i Kalmar tar slut på en halvtimme: ”Känns hopplöst”

Publicerad

Det blåser snålt utanför Berga hälsocentral i Kalmar, klockan är tjugo i åtta på morgonen och redan står det ett femtiotal på kö för att garanterat få tag i ett eftertraktat PCR-test från självplockslådan. Trots nya råd från Folkhälsomyndigheten vill många testa sig ändå.

Martin Nordén är först i kön. Han kom hit vid halv åtta.

– Testen är ofta slut på en halvtimme, så för att vara säker på att få ett test måste man vara tidig, säger han.

Flera i kön vittnar om att de tidigare kommit fram till tomma lådor när de försökt få tag på ett PCR-test i Kalmar. Därför står de här med huvorna uppdragna och trampar för att hålla sig varma i kylan.

– Det känns lite hopplöst. Jag vet inte om det kommer finnas några tester kvar när jag kommer fram, säger Katerina Fotiadou.

Se köerna ringla vid självtestlådorna och hör folk i kön i klippet.

Nya råd om PCR-test

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man ändrar råden för testning med PCR-test, efter att flera regioner larmat om kapacitetsbrist. Regionerna får nu prioritera tester från elever i grund- och gymnasiesskolan och personer som måste infinna sig fysiskt på sitt arbete.

Sedan tidigare har regionerna möjlighet att prioritera tester av medicinska skäl, samt för personal och brukare inom hälso och sjukvård samt inom omsorgen.

I Region Kalmar har man anammat de nya råden genom att uppmana personer som kan jobba hemifrån att inte testa sig.

Testar sig ändå

Men flera tror att folk kommer att fortsätta testa sig ändå. Katerina Fotiadou, som har förkylningssymptom, kan förvisso jobba hemifrån men känner sig ändå tvungen att testa sig för att få livet att gå ihop.

– Min son är hemma och han är positiv. Jag vill veta om jag ska kunna skicka mitt andra symptomfria barn till skolan och gå med honom dit. Jag vill kunna handla, ska jag lägga en beställning på distanshandel eller vågar jag gå dit?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet