”Hur många KOL-patienter ska dö?”

Uppdaterad
Publicerad

– Många vårdcentraler i kronobergs län har ingen utbildning och saknar rätt utrustning för att kunna hitta KOL-patienter i tid. Det medför att dödligheten i länet ligger klart över rikssnittet, säger Jan Vernersson, länsföreningen kronoberg Hjärt och lungsjukas förening.

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en av vår tids stora folksjukdomar. I Sverige beräknas mellan 500 000 och 700 000 personer ha KOL och på fem år har antalet kronobergare som dör i KOL ökat med 24 procent. Det visar en undersökning som Hjärt-Lungfonden gjort.

För att patienterna ska få en tidig och säker diagnos ställs det höga krav på kompetens hos personalen på vårdcentralerna. Och så fungerar det inte i dagsläget menar Jan Vernersson.

– Det är otroligt allvarligt, för ju tidigare som man kan upptäcka KOL hos någon patient desto fortare kan man sätta in åtgärder, säger han.

Rökning är den största riskfaktorn och KOL inte att bota. Men en snabb diagnos och rätt vård är avgörande för att patienterna ska få en så bra livskvalitet som möjligt.

Ulla Bergquist lider av lungsjukdomen KOL, trots att hon är ickerökare, och hon har mötts av okunskap i vården.

– Ibland så undrar dom varför man kommer, man känner sig som något som katten dragit in faktisk. Jag hemskickad från lasarettet två gånger med två dagars mellanrum. Sista gången bad jag att få stanna kvar men fick svaret att det inte fanns några sängplatser. Sen när dom upptäckte hur dålig jag var fick jag ligga i en läkarkorridor med dropp i 9 dygn!

Det finns ett pågående projekt inom landstinget Kronoberg där man lyfter upp KOL vården på högsta nivå i länet men på patientföreningen är man ändå inte nöjd.

– Än så länge har de inte satt i spaden och så ser vi inga resultat ute på vårdcentralerna, så jag kan inte vara nöjd, säger Jan Vernersson.

Fakta om KOL

*Rökning är den enskilt största risken för att drabbas av KOL. Många av dem som lider av KOL i dag började röka på 60- och 70-talen.

*Den vars lungor och luftvägar skadats av KOL blir aldrig helt frisk, men sjukdomsförloppet kan bromsas. Rökstopp är den viktigaste behandlingsåtgärden.

*Den som lider av KOL har ökad risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Dessutom finns ökad risk för diabetes.

*Kvinnor blir sjukare i KOL än män, och fler kvinnor än män dör i sjukdomen.

*Bara två av tio drabbade har fått diagnosen KOL. Tidiga symptom är ständig hosta samt upphostning av slem, andfåddhet, trötthet eller dålig kondition.

*Genom ett spirometritest, som mäter lungkapaciteten, kan KOL upptäckas. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre.

Hjärt-Lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.