Anette och Mikaela Lundbom bor på Norrliden i Kalmar: ”Vi känner oss inte trygga kvällar och nätter.” Foto: SVT

Hyresgäster ska markera otrygga platser med mobilen

Publicerad

Just nu gör bostadsföretaget Rikshem en trygghetsundersökning, ”Trygghetskollen”, med avsikt att öka tryggheten. Undersökningen pågår just nu på sju olika platser i landet, bland annat i Kalmar.

– Vi jobbar löpande med trygghetsskapande och detta är en del i projektet, säger Kenneth Hinsegård som är fastighetschef i Kalmar.

I projektet delar bostadsföretaget ut små elektriska knappar liknande en ”nyckeltagg” som kopplas till mobiltelefonen. När hyresgästen känner sig otrygg kan hen trycka på knappen och platsen där hen befinner sig registreras då på en karta, som bostadsföretaget kommer att analysera när projektet är färdigt i mitten av november.

Kalmar
Kenneth Hinsegård, fastighetschef på Rikshem i Kalmar hoppas på ökad trygghet för hyresgäster. Foto: SVT

Mer belysning

– Vi jobbar för att få till tryggare och bättre områden, tillexempel genom att hugga ner buskage och sätta upp mer belysning, vissa områden är helt klart mer utsatta än andra.

– Vi vill också försöka ta reda på vilka grupper det är som känner sig otrygga, säger han.

De som valt att delta i undersökningen kan också rapportera in andra platser än i området där man bor. Var som helst i stan i eller i kommunen där man känner sig otrygg.

Stort intresse

– Det har varit stort intresse för den här undersökningen. Polisen, kommunen och flera olika trygghetsgrupper vill gärna ta del av resultatet, säger Kenneth Hinsegård.

Anette Lundbom och Mikalela Lundbom bor i området Norrliden i Kalmar. Anette hyr sin lägenhet av Rikshem men deltar inte i trygghetskollen. Båda känner att mycket kan förbättras i området för att öka tryggheten.

– Vi känner oss inte trygga på kvällar och går inte ut på natten, säger de. Man går inte ut själv. Mer belysningen i området skulle vara till stor nytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet