Foto: arkivbild TT

Polisen om att lista utsatta områden: ”Det är en lägesbild, inte en lista”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen menar att polisens lista över utsatta områden bidrar till att ett område får ett dåligt rykte. Polisen svarar att de är medvetna om att vissa kommuner upplever att de påverkats negativt men att polisens uppdrag är att förebygga och bekämpa brott.

Polisen har en lista över utsatta och särskilt utsatta områden i Sverige. Hyresgästföreningen har gjort en kartläggning bland sina medlemmar som bor i en del av de här områdena för att ta reda på hur de upplever att det är att bo där. Resultatet pekar på att många verkar trivs med att bo i sitt område även om det är ett av polisens utsatta områden.

Vissa skillnader finns mellan områdena, men enligt Hyresgästföreningen är en gemensam nämnare för alla områden att människor uttrycker att den dåliga stämpeln som området fått bidrar till en negativ känsla.

Växjö

– Den bidrar i väldigt hög grad. Det är en stark negativ stämpling att få veta att man bor i ett socioekonomiskt utsatt område. Och det vore bra om vi kunde använda en annan formulering. Flera boende uppger att de får höra ”jaha, du bor i det området, hur kan du vilja bo där eller där kommer jag aldrig besöka dig”. Det är tungt och bidrar inte till ens egna kraft, säger Sophia Lövgren strateg på Hyresgästföreningen som gjort kartläggningen.

”En lägesbild”

I Växjö säger polisen nu att de har förståelse för invändningarna från Hyresgästföreningen men att lokalpolisen inte kan påverka att listan är offentlig.

– Målet är ju att tryggheten ska öka i Araby och på sikt hoppas vi ju så klart att Araby kan tas bort från listan, säger Ola Severinsson kommissarie vid polisen i Växjö.

Polisen på nationell nivå säger att det här är en lägesbild, inte en lista, över områden som är extra utsatta. Lägesbilden ger också polisen möjligheter att samarbeta med till exempel kommuner, myndigheter och privata aktörer som till exempel fastighetsbolag för att öka tryggheten och säkerheten för invånare.

I ett mail från polisens nationella mediecenter står det att polisen är medveten om att vissa kommuner upplever att de påverkats negativt men att polisens uppdrag är ett förebygga och bekämpa brott, ”finns det kriminell påverkan i ett lokalsamhälle kan polisen inte blunda för det.”

Det finns i nuläget inget datum bestämt för när en ny nationell lägesbild presenteras, skriver polisens mediecenter i ett mail. 

Listan omdiskuterad

Inför att listan över utsatta områden skulle uppdateras tidigare i år diskuterades just om listan borde vara offentlig eller inte. Frågan väcktes efter att flera kommuner påtalat att listan snarare är till belastning än till hjälp. Polisen menar att listan skapar en lägesbild och att de utifrån listan bestämmer hur resurser ska fördelas.

I våras sa polisen i Växjö att eftersom till exempel Araby redan från början var med på den offentliga listan och redan blivit utpekat som ett utsatt område, så måste det också vara offentligt när ett område förändrats och kan tas bort från listan.

Så definieras ett utsatt område

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier:

Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som:

  • offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man
  • narkotikahandel som bedrivs öppet
  • ett utåtagerande missnöje mot samhället

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Ett riskområde är ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.

Källa: Polisens rapport 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet