Kim Jonsson är kommunikatör på förebyggande verksamhet, Kronofogdemyndigheten Foto: Maja Suslin/TT / Sara Burman

Hyresskulder under 10 000 kronor bakom många vräkningar

Uppdaterad
Publicerad

Obetald hyra är den absolut vanligaste orsaken till vräkning. Och i 40 procent av dessa fall är skulden under 10 000 kronor. ”Tidiga insatser är jätteviktiga”, säger Kim Jonsson kommunikatör på Kronofogdemyndigheten.

Antalet verkställda vräkningar har ökat i både Kalmar och Kronobergs län. I Kalmar län vräktes totalt 38 stycken 2017, 2018 var det 43 stycken.

I Kronobergs län var det 26 vräkningar 2017 och 23 vräkningar 2018. Den vanligaste orsaken till att någon vräks är obetald hyra.

Skulder under 10 000

– Ja hyresskuld är den vanligaste orsaken till vräkning. I 86 procent av fallen handlar det om obetald hyra och i 40 procent av dessa fall är hyresskulden under 10 000 kronor, säger Kim Jonsson.

Den genomsnittliga skulden i samtliga 86 procent är en skuld på runt 25 000 kronor. Men för att en relativt liten skuld inte ska leda till vräkning skulle förändringar behöva göras.

Tidiga insatser viktiga

– Det handlar framförallt om två åtgärder för att förebygga vräkning som vi vill peka på. Lokal samverkan mellan socialtjänst och hyresvärd och tidiga insatser är jätteviktiga. När man inte betalar sin hyra i tid så är det viktigt att hyresvärden tar en personlig kontakt med hyresgästen. Gå gärna dit och knacka på och fråga varför inte hyran är betald. Och som hyresgäst kan man höra av sig och förklara varför och försöka få till en betalningsuppgörelse, säger Kim Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.