I dag avgörs frågan om tantstatyn

Uppdaterad
Publicerad

En rundringning Smålandsnytt har gjort visar att statyn inte kommer bli av.

Den blågröna majoriteten i Växjö kommer stå fast vid beslutet, och även Vänsterpartiet vill inte ha statyn.

– Jag vill inte ha en staty som glorifierar våld, säger Ricardo Chavez (KD).

Tantstatyn i Växjö

Även Miljöpartiets ledamot Jonathan Rundqvist är inne på samma spår.

– Jag är för ett avslag. Det vore fel att ha en våldsam symbol, säger Jonathan Rundqvist (MP).

Anhöriga och fotografen mot statyn

Smålandsnytt rapporterade igår om hur anhöriga till kvinnan på bilden hörde av sig till kulturförvaltningen i slutet av förra veckan. De tycker inte att det vore lämpligt att en staty av deras avlidna släkting uppförs. Även fotografen Hans Runesson motsätter sig att statyn uppkommer på det sättet som föreslagits, även om han från början var positivt inställd.

– Bilden är fantastisk och jag skulle hellre se att man köper den och sätter på platsen där det hände. Men av hänsyn till de anhöriga kommer jag rösta nej till statyn, säger Håkan Frizén (V).

Nämnden gjorde kovändning

Det var under en nazistdemonstration 1985 som den ikoniska bilden på den 38-åriga kvinnan som svingar sin handväska mot en nazist togs. I april förra året började planerna för en staty bli verklighet, då förvaltningen fick i uppdrag att undersöka förutsättningarna för den från kulturnämnden.

Men efter valet gjorde nämnden en kovändning och röstade ner statyförslaget i utskottssammanträdet.

– Våld ska inte mötas med våld. Jag kan inte stå för att vi ska ha statyn på Stortorget, sa ordföranden Eva Johansson (C).

Beslutet i utskottet väckte stora protester. Namninsamlingar startades, statyer över hela landet utsmyckades med egna handväskor och Lars Ohly (V) tyckte beslutet var ”fullständigt uppåt väggarna”.

Kultur- och fritidsnämnden har sammanträde klockan 14.00 i Växjös stadsbibliotek. SVT Smålandsnytt rapporterar direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet