Läkare fick miljonvilla – i dag meddelas domen

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer domen i det uppmärksammade målet om en lyxvilla i Kalmar. Tvisten står mellan en läkare och en äldre kvinnas anhöriga.

I dag meddelas domen vid Kalmar tingsrätt som gäller ett uppmärksammat tvistemål. Målet står mellan en läkare å ena sidan och en äldre kvinnas anhöriga å andra sidan. Saken handlar om huruvida en lyxvilla har skänkts från kvinnan till läkaren eller inte.

Sjukjournaler i fokus

Den äldre kvinnan har tidigare vårdats av den 40 år yngre läkaren och de båda blev då nära vänner. Kvinnans sjukjournaler har fungerat som bevisning för båda sidor under rättegången. Enligt åtalet ska mannen har utnyttjat sin roll som läkare och gjort henne beroende av honom. Kvinnan beskrivs som ”multisjuk” och uppges ha en begynnande demens – vilket enligt åtalet innebär att hon inte kan har förstått att hon lämnade över huset till läkaren.

Läkare fick lyxvilla

Enligt läkarens försvar är kvinnan en person med egen stark vilja. Hennes sista vilja ska ha varit att lämna över lyxvillan till sin nära vän, läkaren.

20 vittnen

Totalt har cirka 20 vittnen medverkat vid rättegången – dels vänner och släktingar till kvinnan, dels vårdpersonal, dels jurister var med då villan, enligt åtalet, ska ha getts bort till läkaren.

Den äldre kvinnan har själv varit i för dålig fysisk form för att själv kunna närvara vid förhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet