Foto: svt

Ideella krafter patrullerar Markaryd – observerar och rapporterar

Uppdaterad
Publicerad

I snart fyra år har föreningen Trygg i Markaryd kört runt i stadens villakvarter och även ute på landsbygden för att med sin närvaro öka säkerheten för de boende.

Det var i februari  2016 som föreningen Trygg i Markaryd började att köra runt i samhället med en bil skyltad med sin egen logotype. Tanken är att observera – men inte att ingripa.

Det är nästan 50 privatpersoner som delar på passen och det sker på oregelbundna tider. Åke Kihl är en av grundarna till föreningen.

– Vi är inget medborgargarde, vi ska bara observera och rapportera, men inte ingripa.

Många äldre som engagerar sig

Det är till stor del pensionerade personer som engagerar sig. Pengarna till verksamheten, som är helt ideell, kommer dels från medlemsavgifter och dels från de lokala företagarna på orten.

– Vi har inga problem med att få engagerade människor att ställa upp, berättar Åke Kihl.

Anders Karlsson, lokalpolischef för den västra delen av Kronobergs län, tycker att samarbetet med föreningen har fungerat väl.

Polisen ser positivt på verksamheten

– Vi tycker att alla goda krafter är välkomna. Fler ögon i samhället är väldigt positivt. Det finns även avarter och så kallade medborgargarden som åker runt med träklubbor i baksätet – men det tar vi avstånd från, det säger Anders Karlsson.

Om just den här satsningen har minskat antalet inbrott i kommunen är oklart, men Anders Karlsson säger att inbrotten totalt sett har minskat i södra Sverige de senaste två till tre åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.