I Osaby naturresevat frodas barkborren

Publicerad

Den första juli måste de privata skogsägarna i Småland ha röjt upp efter stormen Per, annars väntar böter. Men i naturreservatet Osaby utanför Växjö får skogen som blåste omkull ligga kvar, och granbarkborren frodas. Något som inte uppskattas av reservatets grannar.

Anledningen till att reservatet inte röjts upp är att länsstyrelsen i Kronoberg vill bevara naturvärdet av en orörd skog som sköter sig själv. Och granbarkborrarna i Osabyreservatet sprider sig till omkringliggande gårdar.
– De markägare som har fastighet som gränsar direkt intill reservaten, eller relativt nära, har ju drabbats rätt hårt, säger Hasse Bengtsson, distriktschef på Skogsstyrelsen.
Markägarna som drabbats får ekonomisk kompensation av Naturvårdsverket, men enligt den drabbade grannen John Andersson är det en klen tröst.
– Det hade varit roligare att ha en frisk skog kvar, säger John Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer