Idag åtalas tjuvfiskeligan

Publicerad

Idag väcks åtalet mot den misstänkta tjuvfiskeligan som verkar ha inriktat sig på gös och kräftor i sjöar i södra Sverige. Utredningen som är en av de största, när det gäller fiskeribrott i insjöar, är på över 1000 sidor.

Allt började en augustinatt när polisen grep två män, vid Södra Bergundasjön i Växjö, misstänkta för tjuvfiske av kräftor. 

Sedan har utredningen växt till att åtalet nu omfattar nio personer misstänkta för grovt fiskeribrott och grovt häleri.

LÄS MER: Så jobbade tjuvfiskeligan

Egen lastbil

Genombrottet kom när polisen den 31 augusti slog till mot två fastigheter i de södra delarna av Tingsryds kommun. Åtta personer greps vid tillslaget och dessutom beslagtogs massor av fiskeutrustning, båtar och båtmotorer. Mycket tyder på att polisen hittat en välorganiserad utländsk tjuvfiskeliga.

– Vi hittade stora mängder färska kräftor och gös. Kylanläggningar och en lastbil inredd för fisktransporter. Man har alltid jobbat nattetid med gummibåtar med tysta elmotorer, har Robert Loeffel som är presstalesman för polisen i region Syd tidigare berättat för SVT Nyheter Småland.

LÄS MER: Här hittades tjuvfiskarnas jättenät

Inriktat sig på gös och kräftor

Ligan verkar ha inriktat sig på att fånga gös och kräftor och polisen tror att de kan ha varit verksamma i sjöar över hela Småland, Blekinge och norra Skåne.

Idag kommer alltså åklagaren lämna in åtalet till Växjö tingsrätt senast klockan 11.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet