Före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på väg in till förhandlingarna i tingsrätten i Stockholm förra året. Foto: Jessica Gow/TT/Arkiv

Idag: Hovrätten ger sin dom i fallet Erlandsson

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare Centerministern Eskil Erlandsson friades i tingsrätten för tre fall av sexuellt ofredande.

Två av kvinnorna valde att gå vidare till Svea hovrätt, som meddelar sin dom i fallet under torsdagen.

Efter en uppmärksammad rättegång mot den förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson för snart ett år sedan kom Stockholms tingsrätt med sin dom. Erlandsson, som hela tiden nekat till brott, friades från anklagelserna om att sexuellt ha ofredat tre kvinnliga politiker.

I ett av fallen, som rörde en centerpartist som uppgett att hon utsatts för Erlandssons beröring vid Centerstämman 2017, konstaterade tingsrätten att bevisningen inte räckte till.

Eskil Erlandsson i rätten

På lunch

I de två andra fallen ansåg tingsrätten det bevisat att två kvinnliga moderata riksdagspolitiker blivit utsatta för beröringar på en middag 2016 respektive en lunch 2018. Men ingen av dessa beröringar hade den tydliga sexuella prägel som krävs för straffansvar, enligt rätten.

Åklagaren valde att inte överklaga domen till hovrätten. Det gjorde däremot kvinnorna. Ingen vanlig förhandling har skett i Svea hovrätt, utan målet avgörs på de skriftliga handlingarna. Domen kommer att meddelas klockan 11.

”Masserat lederna”

Eskil Erlandsson sade sig i tingsrätten inte minnas någon av händelserna, även om han heller inte förnekade att han kan ha suttit bredvid kvinnorna. Men i sådana fall har han inte medvetet berört dem utan råkat komma åt dem när han mot sina egna lår masserat lederna i händerna.

Erlandsson fick för 20 år sedan diagnosen Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan som den också kallas, vilket leder till att fingrarna kröker sig. Att han på grund av en annan fysisk åkomma dessutom måste sitta bredbent kan också ha bidragit, enligt försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet