Rättegångförhandlingar i misshandelsåtalet mot Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson i Växjö Tingsrätt. Foto: Bildbyrån

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och samhällstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Efter SM-guldfirandet förra våren hamnade Växjö Lakers sportchef i bråk. Under tisdagen hölls rättegången mot Henrik Evertsson och åklagaren yrkar på villkorlig dom.

Enligt åklagaren ska Henrik Evertsson ha utdelat flera knytnävsslag i ansikten på en person och ett knytnävsslag på en annan person efter firandet av klubbens första SM-guld natten till den 26 april ifjol.

När rättegången startade under tisdagen hävdade dock Evertssons försvarare, advokat Per Liljekvist, att Evertsson var den som först blev påhoppad och trakasserad av de båda männen.

Evertsson-skandalen

– Jag kände mig otroligt utlämnad och rädd och undrade varför de följt efter (mig), sa Evertsson själv under rättegången.

– Jag kände att jag var tvungen att få dem att sluta. Jag försvarade mig, fortsatte han.

Medan männen när de berättade i rätten sa att Evertssons slag mot dem kom oprovocerat.

– Varför är du med bar överkropp på filmen?, frågade åklagaren.

– Jag förmodar att skjortan gick sönder i det första angreppet, svarade Evertsson.

Hävdar bråk dagen innan

Advokat Per Liljekvist hävdade i sitt försvar också att de bägge männen varit involverade i ett bråk med en av Växjö Lakers spelare på en pub kvällen innan de mötte Evertsson.

Som stöd för det åberopade han rapporter från pubens ordningsvakter.

Enligt Per Liljekvist ska bråket mellan Henrik Evertsson och de bägge männen inletts med en ordväxling där Evertsson frågat de bägge varför de ”bråkar med spelare”.

Filmen en del av bevisningen

Några dagar efter händelsen där Henrik Evertsson ska ha misshandlat de bägge männen publicerades en film som visade delar av händelseförloppet.

– Filmen är en del av bevisningen, men en liten del av bevisningen. Den huvudsakliga bevisningen är personer som har funnits i närheten, sa åklagaren Yvonne Rudinsson inför rättegången.

Evertsson gjorde själv en anmälan om att han blivit attackerad och misshandlad, men där har inte brott gått att styrka, uppger åklagaren.

Försvaret: filmen planerad

Försvaret hävdade under tisdagens rättegång att filmen som visar hur Evertsson svingar mot en av männen var planerad. Männen ska enligt advokat Liljekvist helt enkelt ringt en vän som ombetts filma bråket.

Som stöd för det spelades ett telefonsamtal upp i rätten. Ett samtal mellan den som filmade och en av Växjö Lakers anställda.

– Grejen var så här: Jag var på Lagerlunden. Så ringer min polare och säger att jag ska komma till Åhlens. Sedan var de någon som tipsade Expressen om att jag hade filmen, hörs filmaren säga under telefonsamtalet.

Åklagaren ifrågasatte dock att detta samtal bevisar att filmandet var planerat.

Vittnen såg Evertsson slå

Ett av åklagarens vittnen under rättegången är den man som filmade bråket. Han är bekant med de män som Evertsson misstänks ha misshandlat.

– Jag möter xx som har blodig näsa och säger att Lakers sportchef slagit honom, berättade mannen.

– Vad ser du när du går på Storgatan?, frågade åklagaren.

– Jag ser ett slagsmål mellan xx och Evertsson. Det jag ser är att Evertsson slår ganska många slag.

– Ser du om slagen träffar?

– Nej.

Riktade provocerande ord mot Evertsson

Åklagaren hade under tisdagen kallat flera vittnen.

–  Gänget riktade ord mot Evertsson. Kändes som om det var provocerande ord. Han (Evertsson) tog av sig skjortan, visade musklerna och började rikta slag mot mot en person, sa ett vittne enligt Expressen.

Samma vittne berättade också att han sedan sett ytterligare en person ansluta, trycka upp Evertsson mot ett skyltfönster och ta strypgrepp på honom.

Få kommentarer från Evertsson själv

När det i november ifjol stod klart att Evertsson skulle åtalas var han själv fåordig men sa han till SVT Nyheter Småland att åtalet inte skulle påverka hans arbete som sportchef.

Växjö Lakers vd Stefan Hörberg vill inte kommentera rättegången utan säger att föreningen nu inväntar utfallet av rättegången. Tidigare har han sagt att föreningen har fortsatt förtroende för Evertsson.

Vare sig Henrik Evertsson, åklagaren eller försvarsadvokaten ville under tisdagen ställa upp i intervjuer med SVT. Dom i målet faller den 16 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Evertsson-skandalen

Mer i ämnet