Från vänster: Anna Gustafsson, Susanne Bredesjö Budge, Eva Engström och Ulf Kyrling. Foto: SVT/Tindra Englund

Efter Cementas nedläggning – de vill förhindra att människor flyttar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen samlades engagerade ölänningar i Södra Möckleby för att diskutera framtiden för Sydöland. Initiativet kommer efter att företaget Cementa bestämt sig för att lägga ner större delen av sin verksamhet i området.

Enligt arbetsgruppen Kraftsamling Sydöland, som arrangerade kvällens träff, så har de hittills mötts av positiv respons från invånarna. Efter Cementas besked upplever de att det blivit en större krismedvetenhet och att en känsla av att det är upp till invånare och kommun själva att bidra mer.

– De flesta av de cirka 70 personer som blir av med jobben på Cementa bor här på Sydöland. Vi vill minimera risken att de flyttar härifrån. Om vi ska kunna utveckla Sydöland vill det till att det finns människor här, säger Ulf Kyrling, som är projektledare för arbetsgruppen Kraftsamling Sydöland.

Mörbylånga

Projektet vill skapa nya arbetstillfällen

Kraftsamling Sydöland skapades av Mörbylånga kommun efter beskedet om Cementas nedläggning. Ambitionen är att åter vitalisera trakten och underlätta för nya verksamheter att starta upp genom att föra samman myndigheter, näringsliv och driftiga medborgare.

– Det är lokalt som de idéer som kan utveckla samhället finns. Vi kommer att presentera en ram för saker som vi tror är bra att satsa på, men mötet är till för människor som bor här i trakten och funderar på saker, säger Ulf Kyrling. 

Utvecklingen skulle kunna vändas

Enligt Ulf Kyrling finns det goda möjligheter för Sydöland att vända det svåra läget till något positivt.

– Södra Öland har en massa fördelar som andra landsbyggdsområden inte har – ett jättegott rykte och en jättefin livsmiljö med natur och kultur. Besöksnäringen är jättestor. Med lite inspiration och engagemang så kommer vi tillbaka starkare än vi varit.

En av målsättningarna med ”Kraftsamling Sydöland” är att det år 2025 ska finnas minst 383 arbetstillfällen på Sydöland, det vill säga en ökning med 25 arbetstillfällen jämfört med januari 2019.

Begränsat projekt

Projektet kommer att pågå under 2019 och kontoret kommer att ligga i södra Möckleby. 

– Vi ser oss själva som lotsar igångstartare och jag tror att om tre till fyra år så kommer Sydöland att blomstra.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet