Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lotta Petersson är ordförande för IFK Kalmar som tappat en miljon kronor i minskade sponsorintäkter. Foto: SVT

IFK Kalmar förlorar sponsorpengar: ”Det blir tufft”

Uppdaterad
Publicerad
När företag kämpar med ekonomiska förluster på grund av coronakrisen blir det allt svårare för föreningar att räkna med sponsring. För IFK Kalmar innebär det ett ekonomiska tapp på runt en miljon kronor, något som tvingar klubben till tuffa beslut.

– Det påverkade oss ganska omgående. I vårt arbete med att ha kontakt med både nya och gamla sponsorer märktes det att den dörren stängdes i samband med coronakrisen. Vi märkte när vi hade en genomgång att vi låg efter med en miljon ungefär mot det vi räknat med, säger Lotta Petersson ordförande IFK Kalmar.

Drar ner på tjänster

SVT Nyheter Småland har kontaktat flera idrottsföreningar i Kalmar och Kronobergs län. Flertalet vittnar om ett ytterst oklart läge. Och mycket kommer bero på hur ihållande krisen blir. För IFK Kalmar har minskade sponsorintäkter inneburit att klubben nu tvingas tänka om.

– Vi har fått göra ett omtag och titta på andra kostnader, dra ner på tjänster, tittat över resor efter som vi reser långt, om det behövs hotellövernattningar, om vi kan åka buss istället för flyg och dra in på material bland annat.

Extra stöd från kommunen

IFK Kalmar har beviljats ett särskilt stöd av Kalmar kommun för att klara coronakrisen. Förutom det ordinarie elitstödet på 240 000 kronor går kommunen in med 250 000 kronor extra till elitverksamheten och ytterligare 53 000 kronor till ungdomsverksamheten.

Men trots tillägget kvarstår neddragningarna.

– Vi får kavla upp ärmarna och försöka klara av den här säsongen, vi måste ha likviditet när vi är klara med bokslutet annars får vi ingen elitlicens. Vi är inte klara med bokslutet än men tufft blir det.

Hur viktigt är det att IFK Kalmar finns kvar?

– Det är superviktigt. Att de unga tjejerna har förebilder på hög nivå och att tjejfotbollen tar plats och att vi syns. Så den här frågan är jätteviktig och att föreningslivet får möjlighet att fortsätta är viktigt för hela samhället, säger Lotta Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet