Ikea i Älmhult kritiskt till sänkta tåghastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Älmhult är en av de orter där tågpendlare kommer att märka av när tågen tvingas sänka farten.

Snabbtågen brukar kunna köra upp till 200 kilometer per timme, men från och med nästa år sänks hastigheten till 130 kilometer per timme. Anledningen är att skicket på den svenska järnvägen är för dåligt.

Storföretaget drabbas

Ikea i Älmhult med flera tusen anställda är ett av de företag som drabbas när tågen tvingas sänka farten och restiden förlängs. Företaget ligger längs en av de 69 tågsträckor som berörs, och här är man beroende av en fungerande tågtrafik.

SVT granskar järnvägen

– Det är alarmerande om vi riskerar längre restid för våra redan hårt ansatta pendlare, säger Johanna Blomqvist, kommunikationschef på Ikea i Älmhult.

– Ikea har idag 4700 medarbetare i Älmhult var av hälften pendlar in, och detta kommer så klart att göra det ännu tuffare för våra pendlare. Man vill ju veta att man kan komma i tid till  jobbet och att man hinner hem för att hämta sina barn på förskolan.

Rekrytering kan försvåras

Men det handlar inte bara om den befintliga personalen. Fördröjda tåg kan ställa till det i framtiden säger Johanna Blomqvist och menar att längre restid kan påverka deras rekryteringsmöjligheter. Redan idag ser de dagligen bevis på att stambanan är i akut behov av underhåll.

– Framförallt genom alla förseningar, och att personalen inte kan lita på att de hinner fram till jobbet i tid. Det kan ju till exempel innebära att möten inte kan komma igång i tid. Men framförallt så måste ju våra medarbetare ha en dräglig vardag och inte behöva tillbringa för mycket tid på tågen, säger Johanna Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet