Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stora högar med rivningsbråte är vad som ligger intill odlingslotterna i Berga. När beskedet kom att byggnaderna på odlingslotterna måste rivas började många riva i ren ilska. Foto: Karin Ahlgren

Odlingslotterna i Kalmar – många började riva i ren ilska

Uppdaterad
Publicerad

En stor hög med det som en gång varit små odlarstugor och altaner är vad som möter den som kommer till Bergas odlingsområde just nu. Högen kom nyligen dit som en reaktion på beslutet om att områdets byggnader ska bort.

Det har gått ett par dagar sedan Kalmar kommun informerade om att hus och byggnader måste bort från de sju lottområdena i kommunen. Sensommarens solrosor sträcker sig mot en knallblå himmel. Tomater mognar och växter prunkar på odlingslotterna i Berga.

Men här och var bryts tystnaden av hammarslag och en ljudet av en grävskopa. Den röjer upp de högar av rivningsmaterial och sopor som lagts på hög, i protest mot beslutet att byggnader måste rivas.

Rev i ren ilska

Serif är en av områdets odlare. Han tycker inte om den stora höger med byggbråte, men förklarar att den kom dit som ett resultat av ilska.

– Folk blev förbannade och började riva med en gång, säger han.

Det gjorde han också. Rev de byggnader han hade på sin odlingslott.

Eldade upp resterna

Han går runt på lotten och pekar och berättar om tomater han vårdat och rosor som blommat. Och grillplatsen han rivit och den lilla stugan han hade på sin odlingslott.

– Jag körde en del till återvinningen och en del eldade jag upp, säger han.

Serif är väldigt ledsen över kommunens beslut.

Sommarens tomater blev jättestora för Serif som odlat i Berga. Men byggnaderna han haft på sin odlingslott har han rivit. – Jag visste inte vad jag skulle göra. Kommunen sa ju att vi inte fick ha dem kvar, säger han. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Bygger en trälåda

På grannlotten jobbar Jonatan Lindberg med att bygga en trälåda.

– Den tänker jag ha om det är så att jag måste riva min pergola som jag har här. Jag måste ju ha någonstans att ha mina saker. Och jag tänkte att jag ska bygga den så att den kan fungera som ett bord också. För man får ju inte ha möbler här, säger han.

Han hade tidigare en odlingslott på Stallgränd.

– Men den rev de ju. Så nu hoppas jag att jag får vara kvar här, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chero Eliassi, Camilla Olsson och Annelie Svensson har alla varsin odlingslott i Kalmar och de har upprörts över kommunens besked. Spela klippet och hör varför. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer