Byggnaden – som tidigare hyste en minkfarm – brinner för fullt. Foto: Helmuth Petersson

Brand i gamla minkfarmen utanför Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14-tiden under fredagen kom ett larm om brand i en industribyggnad i Hagby söder om Kalmar. Det handlade om en byggnad på den gamla minkfarmen som var helt övertänd.

Enligt trygghets- och larmcentralen i Kalmar tillverkades det djurfoder i lokalen som brann. Tidigare drevs en minkfarm i lokalerna.

– Det är en fabriksbyggnad som är helt övertänd. Just nu är det fokus på att rädda intilliggande byggnader, sa Håkan Andersson, larmoperatör på trygghets- och larmcentralen i Kalmar till SVT.

Räddningspersonal från flera enheter fanns på plats med tankbilar och släckningsarbetet tog flera timmar.

Exploderande gasflaskor

Mattias Sonesson, styrkeledare på platsen, berättade under eftermiddagen att det då fanns risk för explosioner. En gasflaska som fanns i byggnaden hade redan exploderat.

– Vi har haft en explosion och det finns en gasflaska kvar i en byggnad, vi kommer ha den under bevakning, sa han till SVT.

Räddningstjänsten kommer att vara kvar på platsen till klockan 15 på lördagen för att minimera risken att branden blossar upp igen.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Byggnaden utanför Kalmar är enligt larmcentralen helt övertänd. Foto: Helmuth Petersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.