• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
85 anställda har redan fått gå, och många av de som är kvar är oroliga för sina jobb. Foto: SVT

Industritäta Småland – mest konjunkturkänsliga regionen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Smålandsregionen drabbas hårdast av den ekonomiska nedgången, enligt en ny rapport från storbanken Nordea. Bland annat kämpar småhusbyggarna mot fallande bopriser och stigande räntor.

– Småland tillsammans med Västsverige har det tuffast, säger chefsanalytikern Susanne Spector.

Anledningen till att just Småland är extra hårt drabbat i rådande lågkonjunktur är att regionen har en större andel industri än andra, enligt Susanne Spector. Och de industrier som finns i Småland är också de som nu drabbas hårdast av stigande räntor och hushåll som drar ner på sin konsumtion.

Många småhusbyggare

Även under finanskrisen och eurokrisen var Småland extra utsatt och möbelindustrin och de småländska byggföretagen är exempel på sektorer som just nu har det svårt.

– Det finns många småhusbyggare i Småland och många vittnar om ett väldigt svagt orderläge. Man köper inte nya hus när ekonomin bromsar in, säger chefsanalytikern.

”Har klarat oss på mager jord”

Nu ser den ekonomiska utvecklingen i regionen ut att bli tuffare än under pandemin, enligt chefsanalytikern.

– Det här beror framför allt på att industriföretagen ser ett sämre globalt läge, säger hon.

I videon hör du småbarnsmamman Alicia berätta om hur det är att bli uppsagd mitt i en lågkonjunktur och också hur det är att jobba på Anebyhus mitt i krisen.

Givande och tagande

Alla säger sig dock inte behöva avskeda folk. På Gnosjö automatsvarvning säger man att det är ett givande och tagande mellan goda och tuffa tider. Personalen hugger in extra när det är mycket att göra, och i gengäld är företaget överseende när tiderna är tuffare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rapporten

I Nordeas rapport används EU:s så kallade NUTS2-regioner – en områdesindelning gjord utifrån exempelvis befolkningsstorlek och yta och som bland annat används i statistiksammanhang.

Med hjälp av statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har Nordea gjort prognoser för den förväntade tillväxttakten i varje region.

Regionen Småland och öarna drabbas hårdast av lågkonjunkturen i Sverige och tillväxttakten väntas bli minus 3,0 procent under 2023. Här väntas även den största nedgången i sysselsättning, 0,9 procent.

I Västsverige väntas tillväxten bli minus 2,5 procent under året.

I Sydsverige, Östra Mellansverige, Norra Mellansverige och i Övre Norrland väntas ekonomin krympa 2,0 procent.

I Mellersta Norrland väntas motsvarande siffra bli minus 1,5 procent under 2023.

Och Stockholm väntas få en tillväxt på minus 1,0 procent.

I tre regioner väntas enligt prognosen en ökad sysselsättning under 2023, Västsverige (0,5 procent), Övre Norrland (0,2 procent) och Stockholm (0,1 procent). I resterande regioner väntas sysselsättningen falla.

Källa: Nordeas rapport ”Regionala utsikter”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.