Inför division 3- Sufstar blir Växjö United

Uppdaterad
Publicerad

Sagan om fotbollsföreningen Sufstar FC fortsätter. Inför nästa säsong väntar division 3, och med det också ett namnbyte- Växjö United.

Föreningen som bildades 2004 i ett led att främja integrationen har på bara några år tagit sig från fotbollsspel i korplag till stundande division 3. Då ställer Svenska Fotbollförbundet också krav på att det måste framgå i föreningens namn vart laget geografiskt kommer från.

– Vi är från Växjö och vill representera staden därför blev det Växjö United, säger sportchefen Abdi Elmi.

Till en början var majoriteten av föreningens medlemmar från Somalia. Idag har A-laget sju somalsika spelare, och övriga personer är från andra delar av världen.

Allsvenska klubbar visar intresse

I och med lagets framgångar har också intresset för spelarna vuxit. Enligt sportchefen är det Allsvenska klubbar som har hört av sig. Men också från Superettan och division ett visar man intresse.

–Just nu är det fyra spelare som man är lite extra intresserade av, Säger Abdi Elmi. Bland annat Tif Kiddu och Kamaliza Mahad Ndhodhi som just nu tränar med Östers IF. De andra två är hemliga än så länge. Men spelare och ledning har kommit överens om att det ska skilja två divisioner om de ska gå till en annan klubb.

Hur tänker spelarna? Vill de lämna?

– Vi har byggt upp en stark gemenskap och de vill hjälpa föreningen att utvecklas, men det är klart att det handlar om deras utveckling som spelare också.

Tänker vinna division 3

Trots risken att faktiskt tappa ett par spelare är Abdi Elmi hoppfull. Han berättar att ett par spelare har varit utlånade och kan vara på väg tillbaks och att de idag har en mycket bred trupp.

– Vi har spelare som täcker upp. Det finns jätte många duktiga talanger, säger han. Det känns bra och spännande inför divis, vi kommer att möta lag vi aldrig möter. Det blir också en chans att utveckla den organisation vi har. Det är en resa som har börjat, och vi ska fortsätta.

Till våren 2016 drar serien igång för Växjö United. Och Abdi Elmi tror på laget.

– Det finns bara ett sätt-vinna! Och skulle det gå riktigt dåligt så kommer vi två, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer