Veronikanätfjärilen är akut hotad i Sverige. Men trots idogt sökande hittades inga exemplar alls i Småland sommaren 2019. Foto: Mats Lindeborg/Länsstyrelsen Kalmar

Trots insatserna – Sveriges mest hotade fjäril är försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

Trots omfattande insatser har Länsstyrelsen i Kalmar inte hittat ett enda exemplar av veronikanätfjärilen, Sveriges mest hotade dagfjäril.

Länsstyrelsen i Kalmar har under sommaren gjort insatser på den enda plats i Småland som veronikanätfjärilen fanns kvar. Experterna är oroliga för att den skulle vara utdöd i Småland.

Trots arbete med slåtter för att behålla den miljö som fjärilen lever i, och försök att hitta fjärilen med håvar och fällor har inga exemplar hittats under hela sommaren 2019.

– Det ser illa ut. Men vi kommer fortsätta leta de kommande åren, säger Mats Lindeborg på Länsstyrelsen i Kalmar.

Om den fanns kvar, är det troligt skulle ni hittat den?

Jag skulle tro det. Den är rätt lätthittad där den finns.

Hur känns det nu?

– Det känns rätt hopplöst. Men man kan inte vara helt säker på att den är utdöd här förrän om ett par år, säger Mats Lindeborg.

Sista hoppet i Västmanland

De senaste decennierna har veronikanätfjärilen nästan försvunnit helt i Sverige och den är därför klassad som akut hotad. Exakt var den har hittats är hemligt, för att skydda arten från människor.

Förutom platsen i Kalmar län finns den i Västmanland. Där har länsstyrelsen i år hittat några fjärilar som experterna misstänker är fjärilen, men experterna har inte fått klart besked ännu.

– Vi har tagit DNA-prov på flera fjärilar för att vara säker på att det är exakt rätt art. Men preliminärt kan jag säga att det ser ok ut, säger Karin Sandberg biolog på Länsstyrelsen Västmanland.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Veronikanätfjärilen är akut hotad i Sverige. Foto: Susanne Forslund, Länsstyrelsen Kalmar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer