Fittja moské började med böneutrop 2013. Foto: Henrik Montgomery TT

Böneutrop har inte lett till klagomål tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2013 har moskén i Fittja tillstånd att sända böneutrop varje fredag. Kommunen har inte fått in något klagomål. Även i Karlskrona har böneutropen passerat utan synpunkter från de boende.

Fittja moské i Botkyrka kommun blev först i Sverige med att få tillstånd att sända ut böneutrop. Precis som ansökan från moskén i Växjö så debatterades böneutropen i Botkyrka i hela landet. Sedan dess har dock tillståndet förnyats i fem års tid utan några klagomål till kommunens miljöenhet som är remissinstans. 

– Vi har inte fått några som helst klagomål. Så det verkar inte vara något bekymmer ur en störningssynpunkt, säger Ingrid Molander som är Botkyrkas miljöchef.

SVT Nyheter har även frågat polisen i Botkyrka om de fått in några anmälningar kring böneutropen, men inga polisanmälningar har kommit in sedan starten i april 2013 och fram till nu.

Inga klagomål från boende

Sedan i november har Islamiska kulturföreningen i Karlskrona sänt böneutrop varje fredag från en minaret intill moskén. Böneutropen har dock pausats nu i väntan på tillstånd. Hans Juhlin, miljö- och samhällsbyggnadschef i Karlskrona, har inte märkt av några protester eller demonstrationer under de här månaderna. 

– Nej, det har inte förekommit, mig veterligen. 

De enda synpunkterna är två anonyma klagomål på störningar som skickades in via kommunens hemsida när Islamiska kulturföreningen sökte tillstånd och frågan uppmärksammades i medierna. 

– Men vi har inte fått några klagomål alls från närboende, säger Juhlin. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet