Helen Nilsson, jämställdhetssamordnare, på Kalmarunds gymnasieförbund. Foto: SVT

”Vi är alla sexuella varelser”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmarsunds gymnasieförbund har utrett uppgifter om sexism hos elevkåren, men har inte kunnat konstatera att det stämmer.

– Vi har inte kunnat konstatera nedsättande eller kränkande behandling i lagens mening i samband med elevkårernas verksamhet, säger Joachim Håkansson, chef för Kalmarsunds gymnasieförbund.

Joachim Håkansson har varit ordförande i den utredningen som presenterades på en presskonferens på måndagen och han menade att en del av aktiviterna dock inte varit överensstämmande med den svenska skolans värdegrund.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Bakgrunden är ett brev till gymnasieförbundets chef för några veckor sedan. I brevet berättade en lärare att elever vittnat om sexistiska och kränkande inträdesprover till flera elevklubbar på de tre största gymnasieskolorna i Kalmar.

Men Joachim Håkansson poängterade att det är viktigt att slå larm.

– Rätt gjort. Bra jobbat. Det är budskapet från gymnasieförbundets ledning till de elever som genom sitt brev för en månad sedan berättade om sexismen inom elevkårerna, sa Joachim Håkansson, chef för Kalmarsunds gymnasieförbund.

Jämställdhetssamordnare

Helen Nilsson, jämställdhetssamordnare på gymnasieförbundet, var inte orolig efter den utredning som genomförts.

– Vi har gått igenom sociala medier – det som är offentligt, förstås – och även skolkatalogerna för att se vilken typ av bilder som förekommer. Mycket handlar om sex, men det behöver inte alls vara fel. Vi är alla sexuella varelser, sa Helen Nilsson på presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Mer i ämnet