Det blir inga maffiga kryssningsfartig utmed Kalmar läns kust denna sommaren heller, men till hösten finns hoppet kvar för hamnarna.

Inga kryssningsfartyg till Kalmar län i sommar – men kanske till hösten

Publicerad

De stora kryssningsfartygen är en spektakulär syn ute på redden. Förra sommaren hade 13 fartyg bokat in sig i Kalmar och ett par i Borgholm. Samtliga bokade av sig på grund av coronan. Lika tomt på kryssningsfartyg ser det ut att bli i år.

– Vi hade hoppats på fem kryssningsanlöp  som var bokade i sommar. Att de skulle ställas in var tyvärr ingen överraskning, säger Jenny Carreberg på Destination Kalmar. 

Hon hoppas att det istället – likt förra året - kommer in bokningar med kort varsel till hösten. 

– I september har vi ett anlöp bokat än så länge. Vi ser det inte som en omöjlighet att fler anlöp tillkommer efter sommaren med kort varsel, säger Jenny Carreberg.

En bokning i Västervik i Oktober

I Borgholm brukar man få besök av 2-3 kryssningsfartyg varje år. Förra året avbokades de, och i år finns det kvar en bokning – i höst. 

Oskarshamn har aldrig haft besök av kryssningsfartyg, och Västervik hade sitt senaste besök 2018. Men i år är ett dagsstopp av ett fartyg inbokat i oktober. 

– Västervik är ingen stor kryssningsdestination, säger Thomas Eriksson vd på Västervik Framåt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer