Folke Svensson från Ingelstad blev utestängd från kyrkogården och sin hustrus grav när församlingen byggde ny trappa – trots protester och att många hört av sig så har inte kyrkan planerat några åtgärder ännu. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Många har kontaktat Folke – men inte kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

När kyrkan byggde en ny mur och en trappa vid Östra Torsås kyrka i Ingelstad blev det ett hinder för Folke Svensson som går med rullator. Efter att Folke berättade i SVT har många hört av sig till honom – men ingen ansvarig från kyrkan.

Folke Svensson från Ingelstad har under många år kunnat besöka kyrkogården och sin hustrus grav genom att gå upp för en liten slänt. Nu har slänten försvunnit och det har byggts en  trappa som Folke inte kan gå i med sin rollator.

Efter att Folke berättade i SVT har många hört av sig till honom – men ingen ansvarig från kyrkan.

– Det är många som säger att det är bra att det har börjat rivas i det så att det kan bli någon ändring, säger Folke.

Många av Folkes vänner har också problem med trappan

Folke har många vänner som också har svårt att förflytta sig, och de håller med om att kyrkan skapat ett hinder. En av Folkes vänner är Nils Eslund, också han beroende av sin rullator för att ta sig fram.

– Jag kommer inte heller till gravarna, de har utestängt oss. Om jag ska gå runt är det en runda på 500 meter enkel väg.

En ramp

En ramp i trappan skulle enligt Folke lösa problemet.

– Om det blir en ramp här vid trappan så klarar jag mig galant, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.