Inga ambulanshelikoptrar i hela Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga ambulanshelikoptrar stationerade i Sydsverige. Det kan innebära att man som patient i vissa fall riskerar att få sämre vård.

Visby och Göteborg har ambulanshelikoptrar men i Småland, Öland, Östergötland, Skåne och Blekinge lyser de med sin frånvaro.

Nu har det dock gjorts en utredning, av Region Östergötland, där man börjat titta på behovet av en helikopter i regionen och överläkare Knut Taxbro vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping, menar att en helikopter skulle innebära fler räddade liv:

Ambulanshelikoptrar i Sydsverige

– Med införandet av läkarbemannade ambulanshelikoptrar så sänker man dödligheten inom vissa patientgrupper. Invånarna får då tillgång till team som har väldigt hög kompetens och snabb transport till rätt vårdnivå direkt, säger Knut Taxbro, överläkare på intensivvårdsavdelningen på länssjukhuset Ryhov.

Tio mil bort inom 25 minuter

I dagsläget finns det alltså ingen ambulanshelikopter i vare sig Jönköping, Kalmar eller Kronoberg. Helikoptrarna finns utspridda på åtta orter i landet, men Sydsverige gapar tomt, med de närmaste i Göteborg och Visby.

Men Region Östergötland har nu börjat titta på om det skulle behövas en ambulanshelikopter i den sydöstra sjukvårdsregionen, där även Kalmar och Jönköping ingår.

Fördelen är enligt utredningen att man kan ge patienter snabbare vård, vilket i vissa fall kan vara helt avgörande, som exempelvis vid skallskador, stroke eller hjärtinfarkt.

En helikopter kan nå patienter tio mil bort inom 25 minuter och med en läkare ombord då snabbt bidra med avancerad vård, eller flyga patienten direkt till ett specialistsjukhus.

60 miljoner i inköpspris

Enligt utredningens uppskattning så kommer en ambulanshelikopter i den sydöstra sjukhusregionen få cirka 1.400 uppdrag per år.

– Det är rätt mycket, och skulle vara en bas med hög belastning. Men det är en helt rimlig siffra enligt min åsikt, säger Knut Taxbro.

Utredningen blev klar i januari men har ännu inte blivit behandlad av politikerna. En möjlig tvistefråga är pengarna och om det är värt att köpa in en helikopter som beräknas kosta minst 60 miljoner kronor bara i inköpspris.

Enligt utredningen finns det också nackdelar som kan begränsa användandet av ambulanshelikoptrar, som dåligt väder, och olika tekniska problem.

Men för Knut Taxbro är saken klar.

– Vill vi kunna erbjuda en bättre vård så skulle vi kunna göra det med en sådan resurs, säger han.

Men det är en stor resurs, som kostar väldigt mycket pengar. Varför prioritera just att köpa in en helikopterambulans?

– För att det räddar liv, säger Knut Taxbro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanshelikoptrar i Sydsverige

Mer i ämnet