Nära 8 miljoner kronor stals från kommunens kassa mellan 2011 och 2013. Nu ser kommunen ut att nekas ersättning från båda sina försäkringsbolag. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Ingen ersättning efter miljonsvindel i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

I våras dömdes en kvinnlig tjänsteman i Oskarshamn för att ha stulit nära åtta miljoner kronor ur kommunens kassa. Nu nekas kommunen ersättning från sina försäkringsbolag som anser att kommunen haft för dålig intern kontroll.

Kvinnan jobbade med bokföring på Oskarshamns kommun och ska ha förskingrat drygt 7,7 miljoner kronor mellan 2011 och 2013. I samband med att brottet polisanmäldes i början av 2014 gjorde kommunen en anmälan om förmögenhetsbrottsskada till sina två försäkringsbolag.

Men ett av försäkringsbolagen har nu beslutat att inte lämna någon ersättning till kommunen, skriver Östra Nyheterna Småland.

Oskarshamn

Skälet: Bristande internkontroll

Beslutet grundas på ett sakkunnigyttrande från en auktoriserad revisor, som menar att kommunen haft en bristande intern kontroll eftersom en och samma person både hanterat kontanter fysiskt och samtidigt ansvarat för redovisningen av dessa kontanter.

Det andra försäkringsbolaget har ännu inte gett något besked, men med tanke på sakkunnigyttrandet är det sannolikt att även det bolaget nekar kommunen ersättning, skriver tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet