Nya riktlinjer för förebyggande vård mot HIV

Publicerad

Av landets 21 landsting är det bara Kalmar och ytterligare tre som inte har kommit igång med den förebyggande behandling av HIV, som Folkhälsomyndigheten uppmanade till för ett år sedan, och som ska följa en nationell standard.

Den förebyggande behandlingen kan ges till personer med förhöjd risk för HIV-smitta, vanligen inom gruppen homosexuella män. Genom att ta en tablett om dagen kan risken för smitta försvinna nästan helt.

Nya riktlinjer

– Kalmar har sedan tidigare förebyggande vård för riskgruppen, säger Jonas Bonnedahl, överläkare på infektionskliniken. Och den har vi i dagarna uppdaterat för att motsvara de extremt tydliga riktlinjer som Folkhälsomyndigheten vill ha, som bland handlar om arbetsfördelning mellan mottagningar, kontroll och uppföljning av patienterna.

500 personer i riskgruppen

De uppdaterade riktlinjerna är nu på väg ut i verksamheten för att börja tillämpas.

Enligt infektionsläkaren Lars Moberg på Noaks Ark i Stockholm så finns det ungefär 500 personer i hela Sverige som kan vara aktuella för behandling, varav 300 finns i Stockholm. Enkätundersökningen till landstinget har gjorts av nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer