Bandy är inget du blir rik på Foto: SVT

Ingen har blivit rikare efter uppflyttningen i Åby/Tjureda

Uppdaterad
Publicerad

Om man vill tjäna pengar på sin idrott så är bandy inte sporten att satsa på. I Åby/Tjureda så har tränare och alla spelare i A-laget heltidsysselsättning vid sidan om bandyn, plus att de har match och tränar sex dagar i veckan.

Efter Åby/Tjuredas uppflyttningsbragd till elitserien så kan man lätt tro att det skulle tillkomma mer pengar till klubben. Men så fungerar det inte i bandy. I Åby/Tjureda har alla i  laget full heltidsysselsättning vid sidan av sina bandykariärer.

– Det är nog ett fåtal bandyspelare i Sverige som kan livnära sig på sporten, säger Åby/Tjuredas ordförande Owe Svensson.

Under tisdagens träning syns en man gående runt i skogdungarna i regnet utanför isen. Han heter Åke Pettersson och agerar bollkalle till såväl juniorlagen som till A-laget.

– Jag går här sju dagar i veckan, säger Åke Pettersson.

Sjudagar i veckan?

Ah sex då kanske lite nogare räknat, säger Åke.

Men vad är det då som driver spelare, tränare och alla ideellt hårt arbetande människor inom bandyklubben? Det gemensamma svaret är oftast – vännerna, gemenskapen och kärleken till bandyn.

I klippet ovan kan du höra några röster från de involverade i Åby/Tjuredas bandyklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.