Dålig koll på hemtjänstens mat

Uppdaterad
Publicerad

Trots stora problem med undernäring och näringsbrist är det ovanligt med system där det kontrolleras om äldre äter upp den mat som levereras av hemtjänsten.

Det här visar SVT:s granskning av maten till Sveriges äldre. Experter är mycket kritiska mot hur kommuner och landsting hanterar maten till de gamla och sjuka.                           

Många är vittnesmålen om äldre som ej äter upp maten. Men trots kritiken mot matlådorna är detta den vanligaste formen av mat till äldre som bor kvar hemma i Småland och på Öland, enligt SVT:s kartläggning.

Bara en av kostcheferna i Småland och på Öland som svarat på SVT:s undersökning säger sig vara säker på att man har ett kontrollsystem för att se om de äldre verkligen får i sig maten – det är i Vetlanda kommun.  

Undernärda kräver mer sjukvård        

Bristen på kontroll innebär att äldre riskerar att bli undernärda utan att någon lägger märke till det. I förlängningen kan det också leda till mer behov av sjukvård.                   

– Kommunen skulle också kunna spara pengar. Det skulle bli färre resor till akuten för de äldre. Undernäring leder till ökade fallolyckor, svårläkta sår, nedsatt immunförsvar och depressioner, säger Monica Pehrsson, dietist i Stockholm, till SVT.

Hemlagad mat

I enkäten svarade 20 av 33 kommuner i Småland och på Öland. Av de 20 som svarade erbjöd 15 kommuner bara matlåda, som levereras varm eller kall. Alla kommunerna som svarade, utom Alvesta och Ljungby, näringsberäknar sina matlådor.

De kommuner som inte erbjuder bara matlådor har istället oftast en service med att hemtjänstpersonal värmer eller lagar mat åt de äldre på plats i bostaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet